ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τρίτη Μάρτιος 26, 2019
Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2015 10:22

Debate: Τσίπρας - Μεϊμαράκης ισοπαλία. Κόντρες, ατάκες, χωρίς προτάσεις

Γράφτηκε από τον

Κόντρα χωρίς όμως να ξεπεράσουν τα όρια,ατάκες  και περισσότερο ενδιαφέρον αλλά χωρίς ουσιαστικές και συγκεκριμένες προτάσεις στο ντιμπέιτ των δύο πολιτικών αρχηγών, Αλέξη Τσίπρα και  Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Οι δύο μονομάχοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους, χωρίς όμως να δοθούν σαφείς απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Χωρίς ξεκάθαρο νικητή όυτε και σε αυτό το κρίσιμο debate που στόχος ήταν οι αναποφάσιστοι που να αλλάζει τα δεδομένα ως προς τα αποτελέσματα της αναμέτρησης για την πρώτη θέση.

Και οι δύο αρχηγοί παρά τις διαφορές ουσιαστικά συμφώνησαν ως προς την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επεδίωξαν την πόλωση, ακριβώς για να συσπειρώσουν περισσότερο τους ψηφοφόρους τους και να κερδίσουν τους αναποφάσιστους, οι οποίοι και θα κρίνουν την πρώτη θέση και την διαφορά.

Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε την επίθεση σε Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, τροποποιώντας ουσιαστικά την έως τώρα τακτική του και αφήνοντας ανοιχτή πόρτα συνεργασίας σε Σταύρο Θεοδωράκη και Φώφη Γεννηματά, πέραν βεβαίως των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί απέδειξαν ότι  συναίνεση δεν είναι δυνατή, καθώς ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με την ΝΔ, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο σενάριο «παρά φύσιν», τη στιγμή που ο ομόλογός του της ΝΔ, παρόλο που επανέλαβε τη θέση περί δημιουργίας μεγάλου συνασπισμού, φρόντισε να αναδείξει όσα χωρίζουν τα δύο κόμματα, παρά αυτά που τα ενώνουν, εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις κατά του πρώην πρωθυπουργού.

Ο μεγάλος νικητής της τηλεμαχίας δεν είναι άλλος από την ακραία πόλωση. Παρά  τις προσπάθειες των δύο επίδοξων πρωθυπουργών να αυξήσουν την εκλογική επιρροή των κομμάτων τους και να μην υπάρξει ουδείς ξεκάθαρα ηττημένος από το αποψινό debate.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας με άνεση και  χιούμορ, αντιμετώπισε τον αντίπαλό του.

 

«Μου θυμίζετε τον μεθυσμένο που ήπιε τρία μπουκάλια και ένα σφηνάκι, και μετά ξυπνά στο νοσοκομείο και λέει "αυτό το σφηνάκι με κατέστρεψε"» είπε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Γελαστός και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Οι πιο χαλαροί όροι της διαδικασίας ταίριαξαν καλύτερα στο προσωπικό του στιλ. Ακολούθησε, ωστόσο, πιο επιθετικό ύφος από εκείνο του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρώντας, όπως και σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, την πολιτική και προσωπική αποδόμηση του πρώην πρωθυπουργού.

Ο κ. Μεϊμαράκης άφησε αιχμές για τη συμπεριφορά της διοίκησης της ΕΡΤ, «από το πρωί», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στο ζήτημα με το τηλεοπτικό πλάνο, στο οποίο ο κ. Τσίπρας φαινόταν ψηλότερος, λέγοντας μάλιστα ότι το έθεσε και στο διάλειμμα...

 

Αλέξης Τσίπρας: Ας κερδίσουμε το αύριο τελειώνοντας με το χθες

 

Με την φράση «ας κερδίσουμε το αύριο τελειώνοντας με το χθες», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συνόψισε την κεντρική πολιτική του θέση στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, με το οποίο ολοκληρώθηκε το ντιμπέϊτ με τον κ. Μεϊμαράκη.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην εντολή που πήρε τον περασμένο Ιανουάριο για να ξεκινήσει μια δύσκολη προσπάθεια «να βγάλει τη χώρα από τον λάκκο της χρεοκοπίας όπου την έριξαν αυτοί που κυβέρνησαν επί 40 χρόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά και στο πλαίσιο αυτό συγκρούστηκε και η χώρα κέρδισε έδαφος. Την κρίσιμη στιγμή, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βάλαμε τον λαό στο τραπέζι και με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα βοήθησε να επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία. Τα δύσκολα είναι πίσω μας, είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι «έχουμε σχέδιο για να προχωρήσουμε μπροστά» και πρόσθεσε ότι πρέπει με τις εκλογές να ξεμπερδέψουμε με το παλιό καθεστώς, την διαπλοκή, την διαφθορά.

Το δίλημμα των εκλογών είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , είναι αν θέλουμε την Ελλάδα των λίγων ή την Ελλάδα των πολλών, που θα δίνει όραμα σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα να προκόψει και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Το φως να σκορπίσει το σκοτάδι

Η αποχή δεν βοηθά είπε ο κ. Μεϊμαράκης και κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν τη ΝΔ. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Από τον Ιανουνάριο μέχρι τώρα, οι πολίτες έχουν να συγκρίνουν τις υποσχέσεις με τα πεπραγμένα του κ. Τσίπρα. Τότε παρασύρθηκαν, πείσθηκαν από τις υποσχέσεις, ωστόσο μετά τα χάσαμε όλα. Κανείς δεν αισθάνεται ότι τα πράγματα είναι καλύτερα τώρα από τον Ιανουάριο. Γι αυτό πρέπει τώρα όλοι να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν. Όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση έκανε αρκετά από όσα είχε υποσχεθεί και αν δεν μας είχε ρίξει ο κ. Τσίπρας θα είχαμε υλοποιήσει και τα υπόλοιπα. Τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει και γι αυτό η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα".

Στο ερώτημα γιατί να μην φύγουν οι νέοι στο εξωτερικό είπε ότι σε έναν εικοσάρη του λέω ότι μπορεί να μείνει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει μαζί μας. Οι Έλληνες μεγαλουργούν στο εξωτερικό γιατί δεν μπορούν και στην χώρα τους; Γιατί επικρατεί η μιζέρια και η κυβέρνηση διχάζει. Καταλαβαίνω ότι οι νέοι είναι δυσαρεστημένοι αλλά η ψήφος διαμαρτυρίας δεν δίνει λύση, λύση δίνει η θετική ψήφος δημιουργικότητας, γι αυτό τους καλώ να ψηφίσουν ΝΔ".

Στο κλείσιμό του ο κ. Μεϊμαράκης είπε απευθυνόμενος προς τους Έλληνες πολίτες: "Ελληνίδες, Έλληνες, σας ζητώ να ψηφίσετε τη ΝΔ. Σας ζητώ να κρίνετε να συγκρίνετε. Στις 20 Σεπτεμβρίου, κρίνεται αν η χώρα θα πάει μπροστά, κρίνεται αν το φως μπορεί να σκορπίσει το σκοτάδι. Οι Έλληνες μπορούν να μεγαλουργήσουν. Όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε εμπρός. Εάν δώσετε την εντολή στη ΝΔ, θα δημιουργήσουμε μία μεγάλη ομάδα εργασίας και θα καλέσουμε να συμμετάσχουν όλες οι δυνάμεις και οι φορείς. Επίσης θα φτιάξουμε μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Πιστεύω ότι εφόσον φτιάξουμε την εθνική ομάδα, μπορούμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 να ανακάμψουμε".

 

Οι απευθείας ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών

 

Παράλληλα, στην Συγγρού εκτιμούν ότι η συναίνεση και η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων που θέτει από την πρώτη στιγμή ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προκειμένου η χώρα να πάει μπροστά και να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, φέρνει πιο κοντά τους αναποφάσιστους στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που «ξορκίζει» ουσιαστικά τις συνεργασίες εκτός από του ΑΝ.ΕΛ.

«Σας ζητώ πριν πάτε στην κάλπη να κρίνετε και να συγκρίνετε . Στις 20 Σεπτεμβρίου κρίνεται το μέλλον την χώρας, κρίνεται το αν θα πάει η χώρα μπροστά. Η αλήθεια θα κερδίσει το ψέμα. Οι Έλληνες μεγαλουργούν παντού μεγαλουργούν και στην χώρα μας μπορούμε να μεγαλουργήσουμε να συνεννοηθούμε. Όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Εάν κερδίσουμε τις εκλογές θα σχηματίσουμε κυβέρνηση συνεργασίας».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας αποκάλυψε το κρυφό πρόγραμμα ΝΔ

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «το debate έδωσε την εικόνα: Aποκάλυψε την NΔ που ήθελε να κρύβει και πρόγραμμα και δεσμεύσεις και πεπραγμένα».

Οπως υποστήριζαν οι επιτελείς του κ. Τσίπρα «ο Mεϊμαράκης ήταν ο τυπικός εκπρόσωπος του παλαιοκομματισμού και του νεοφιλελευθερισμού» ενώ αντιθέτως «ο Tσίπρας ήταν ειλικρινής, ευθύς και τεκμηριωμένος». Ενώ επεσήμαιναν ότι «οι θέσεις που πήρε ο πρόεδρος της ΝΔ θα αποσταθεροποιήσουν συμφωνία και προοπτικές»

 

ΝΔ: Σήμερα η ΕΡΤ έβγαλε νέο πρωθυπουργό

 

Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζοντας την εμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην τηλεμαχία με τον Αλέξη Τσίπρα ανέφεραν τα εξής:

«Επιβεβαίωσε την υπεροχή του έναντι του Α. Τσίπρα και αυτό που ήταν το κεντρικό ζητούμενο, την πρωθυπουργικότητά του.

Σήμερα η ΕΡΤ έβγαλε νέο πρωθυπουργό. Ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε όχι απλώς στο ύψος των περιστάσεων αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες, όχι μόνο των φίλων της ΝΔ αλλά και των αναποφάσιστων.

Σοβαρός εκεί που έπρεπε, μίλησε τεκμηριωμένα αλλά και με χιούμορ. Ένας νέος σύγχρονος αρχηγός που είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της χώρας»

Αναδημοσιεύστε το άρθρο

PLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMITPLG_ITPSOCIALBUTTONS_SUBMIT

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΟΛΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ

Και σε άλλες χώρες ζητούν άσυλο οι Οκτώ Τούρκοι

Και σε άλλες χώρες ζητούν άσυλο οι Οκτώ Τούρκοι

Και σε άλλες χώρες εκτος από την Ελλάδα ζητούν άσυλο οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που είχαν έρθει στην Αλεξανδρούπολη στις...

Blue Monday: Τι είναι και γιατί φοβίζει η σημερινή Δευτέρα;

Blue Monday: Τι είναι και γιατί φοβίζει η σημερινή Δευτέρα;

Μην ψάξετε να βρείτε κάπου κάτι... μπλε. Αφενός λόγω καιρού θα δείτε μόνο γκρίζο και αφετέρου γιατί ο όρος Blue...

Φουσκώνει επικίνδυνα ο Έβρος

Φουσκώνει επικίνδυνα ο Έβρος

Δια της διπλωματικής οδού ενημέρωσαν την Ελληνική πλευρά οι Βούλγαροι εκδίδοντας Ρηματική Διακοίνωση με την οποία αναφέρουν τις απογευματινές ώρας...

Θράκη: Σε ποιές περιοχές απαγορεύεται η κυκλοφορία

Θράκη: Σε ποιές περιοχές απαγορεύεται η κυκλοφορία

Μετά τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους, που έπληξαν το Σαββατοκύριακο πολλές περιοχές της χώρας, σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο...

Και σε άλλες χώρες ζητούν άσυλο οι Οκτώ Τούρκοι

Και σε άλλες χώρες ζητούν άσυλο οι Οκτώ Τούρκοι

Και σε άλλες χώρες εκτος από την Ελλάδα ζητούν άσυλο οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που είχαν έρθει στην Αλεξανδρούπολη στις...

Φουσκώνει επικίνδυνα ο Έβρος

Φουσκώνει επικίνδυνα ο Έβρος

Δια της διπλωματικής οδού ενημέρωσαν την Ελληνική πλευρά οι Βούλγαροι εκδίδοντας Ρηματική Διακοίνωση με την οποία αναφέρουν τις απογευματινές ώρας...

Θρίλερ με πτώμα ανδρα στην Αλεξανδρούπολη

Θρίλερ με πτώμα ανδρα στην Αλεξανδρούπολη

Το πτώμα ενός άνδρα, σε προχωρημένη σήψη, εντόπισαν το μεσημέρι της Κυριακής στελέχη του Λιμενικού σε απόκρημνο σημείο της παραλίας...

Θράκη: Σε ποιές περιοχές απαγορεύεται η κυκλοφορία

Θράκη: Σε ποιές περιοχές απαγορεύεται η κυκλοφορία

Μετά τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους, που έπληξαν το Σαββατοκύριακο πολλές περιοχές της χώρας, σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο...

Τιμάται σήμερα ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας 18 Ιανουαρίου

Τιμάται σήμερα ο Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας 18 Ιανουαρίου

Ο Μέγας Αθανάσιος γεννήθηκε το 295 μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια από φτωχούς αλλά ευσεβείς γονείς. Σε νεαρή ηλικία, επισκέφθηκε τους μοναχούς...

Ξεκινούν οι εκπτώσεις τη Δευτέρα! Συμβουλές για σωστές αγορές

Ξεκινούν οι εκπτώσεις τη Δευτέρα! Συμβουλές για σωστές αγορές

Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016 αρχίζει η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, η οποία θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου...

Τελευταία ευκαιρία για τέλη κυκλοφορίας και πινακίδες

Τελευταία ευκαιρία για τέλη κυκλοφορίας και πινακίδες

Μέχρι την Παρασκευή θα έχουν την ευκαιρία να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και να καταθέσουν τις πινακίδες τους οι ιδιοκτήτες...

Ο πρίγκιπας William ετοιμάζεται για βασιλιάς

Ο πρίγκιπας William ετοιμάζεται για βασιλιάς

Η Ελισάβετ αποφάσισε να αποσυρθεί από τον θρόνο. Άλλωστε  πέρασε στην ιστορία καθώς έγινε η μακροβιότερη βασίλισσα της Βρετανίας, αφήνοντας...

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΙΣ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015! Οι 12 θεωρίες για την ημέρα που λένε…

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΙΣ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015! Οι 12 θεωρίες για την ημέρα που λένε ότι «θα αλλάξει τον κόσμο»

Τι θα συμβεί την 23η Σεπτεμβρίου; Το διαδίκτυο και για ανεξήγητο λόγο φαίνεται να έχει πραγματικά «φωτιά» παρουσιάζοντας θεωρίες που...

Ένα νεογέννητο βρήκαν μέσα σε σωλήνα αποχέτευσης σε δημόσιες τουαλέτες

Ένα νεογέννητο βρήκαν μέσα σε σωλήνα αποχέτευσης σε δημόσιες τουαλέτες

Ένα νεογέννητο κοριτσάκι βρήκαν περαστικοί μέσα σε σωλήνα αποχέτευσης σε δημόσιες τουαλέτες στο δυτικό Πεκίνο.

Κύπρος 41 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Ο ήχος των σειρήνων ξυπνά μνήμες

Κύπρος 41 χρόνια από την τουρκική εισβολή. Ο ήχος των σειρήνων ξυπνά μνήμες

Μνήμες από την αποφράδα ημέρα της 20ης Ιουλίου 1974, όταν στις ακτές της Κερύνειας άρχιζε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο,...

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ